maanantai 27. helmikuuta 2017

8 VINKKIÄ MAKEANHIMON HALLINTAAN

Herkuton helmikuuni lähenee loppuaan, joten ajattelin jakaa parhaat vinkkini siihen, kuinka hallita makeanhimoa terveellisin ja toimivin keinoin. Aluksi sokeriin tottunut kroppani oli vaikeuksissa ja iltapäivän pullakahveilta vältyttiin vain tahdonvoimalla, mutta pikkuhiljaa aloin luomaan itselleni konkreettisia apukeinoja herkuttelun välttämiseen. Lakko on pitänyt ja fiilikset ovat edelleen erinomaiset, joten mennään asiaan.


1 Tavoite & suunnitelma

Tärkeintä projektin alussa on tiedostaa, miksi kieltäydyt makeasta ja luoda tavoite itselleen. Oli tarkoituksena sitten laihtuminen, parempi olo tai hampaiden terveys, niin on hyvä kirjoittaa se johonkin ylös ja luoda suunnitelma sen pohjalta. Olen monet kerrat epäonnistunut, kun olen vain päättänyt, että nyt aloitan terveellisen elämän, mutta en ole määritellyt sen tarkemmin mitä se tarkoittaa ja kuinka kauan aion kyseistä ruokavaliota noudattaa. Määritä siis tarkka ja realistinen ajanjakso ja ne asiat, joiden haluat muuttuvan, jotta tavoitteesi on konkreettinen.

2 Vertaistuki

Kerro uudesta projektistasi lähimmillesi tai jaa tavoitteesi muulla tavoin, sillä pieni paine epäonnistumisesta auttaa puskemaan eteenpäin. Jos saat jonkun kaverisi tai perheenjäsenesi mukaan haasteeseen voitte jakaa fiiliksiä ja antaa vertaistukea toisillenne, jolloin onnistuminen on myös todennäköisempää. 

3 Syö riittävästi

Kun syöt, syö monipuolisesti ja riittävästi. Vaikka luopuisit herkuista, älä kitsastele aamiaisen, lounaan tai päivällisen osalta. Tärkeintä on pitää olo kylläisenä, jotta makeanhimo ei iske nälän sijaan.

4 Muista säännöllisyys

Vanha, mutta toimiva vinkki: syö kolmen tunnin välein, viisi ateriaa päivässä. Näin verensokerisi pysyy tasaisena ja mieli virkeänä, jolloin himo lisäenergiaan herkkujen kautta ei ehdi yllättämään.


5 Mausta kahvisi ja juo teetä

Monille vaikein hetki päivästä herkkujen välttämiseen on iltapäivän kahvipaussi ja itselleni toimivin keino on ollut kahvini maustaminen kanelilla ja/tai kardemummalla. Kahvi ei kaipaa seurakseen välttämättä leivosta tai suklaata, jos se on itsessään herkullinen makuelämys. Myös teet ovat tulleet tutuksi ja usein, kun makeanhimo iskee, keitän kupillisen esimerkiksi appelsiiniteetä ja nautin sen hedelmien kanssa. Löydä itsellesi mieluisat maut ja totuttaudu kahvi-/teehetkeen ilman turhia sokerilisiä.

6 Tarkkana ruokakaupassa

Älä koskaan mene ruokakauppaan nälkäisenä. Tee kauppalista jokaista ostoskertaa varten ja pitäydy siinä. Jos ostat esimerkiksi keksejä "vierasvaraksi", on hyvin todennäköistä, että sorrut syömään koko paketin itseksesi. Älä siis osta kotiin mitään, jota et toivoisi syöväsi. Sen sijaan tutustu terveellisiin vaihtoehtoihin, jotka helpottavat makeanhimoa ja napostelunälkää. Omat suosikkini ovat ruisnachot ja omenasipsit.


7 Eväät ja valmiit annokset

Ota pitkään päivään mukaan valmiita eväitä, jotka olet itse valmistanut ja pakannut. Paloiteltuja hedelmiä, pähkinöitä, rahkaa, ruisleipää tai smoothieta kannattaa pitää mukana, sillä kun nälkä iskee, on todennäköisempää, että lähikaupan valmistuotteet ovat epäterveellisempi vaihtoehto, kuin etukäteen valmistettu eväskokonaisuus. Itse teen usein kerralla useita annoksia ja pakkaan niitä jääkaappiin pieniin rasioihin, joita voin napata mukaan tai napostella illalla esimerkiksi telkkaria katsoessa.

8 Malttaminen

Opettele harhauttamaan itseäsi ja kestämään hetkellinen makeanhimo. Yleensä tarve sokerisiin herkkuihin kestää vain hetken ja sen ohittaminen on mahdollista. Kun makeanhimo iskee, nappaa esimerkiksi hedelmä tai kupillinen teetä, mutta jos herkkuja tekee mieli vielä senkin jälkeen on aika keskittää ajatukset muihin asioihin. Itse otan usein värityskirjan esiin ja uppoudun siihen hommaan niin, että puolen tunnin päästä en enää edes muista koko himoa.

Mitä mieltä olette näistä vinkeistä? Olisi myös kiva kuulla teidän keinoja makeanhimon hallintaan ja kokemuksianne terveellisemmästä elämästä. ♥ Mukavaa viikkoa! 

4 kommenttia :

 1. Mahtavia vinkkejä! :) Ruokakaupassa täytyy kyllä olla aina tarkkana ja maltti on aina valttia<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että pidit vinkkejä hyödyllisinä! :) Järkevä ruokakaupassa asiointi on kyllä yksi tärkeimmistä pointeista tällä listalla.

   Poista
 2. Hyvät vinkit! Varsinkin tuo itsensä harhauttaminen oli hyvä :D Tosin mun mieli alkaa jo tunnistamaan mun omat harhauttamiset, joten aina se ei onnistu, mutta onneksi se makeanhimo yleensä kestää vain hetken. Ja senkin olen huomannut, että kun joskus sortuu, se makea herkku ei olekaan ollut sen arvoista muutaman suupalan jälkeen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että tykkäsit näistä vinkeistä! :) Toki tuo harhauttaminenkaan ei toimi loputtomiin ja joskus todella ansaitseekin sen herkun, mutta pika-apuna näppärä keino, jos yrittää pysyä erossa makeista.

   Poista

Ilahduta päivääni kommentilla! ♥

Blog Design by Get Polished | Copyright Just saying hi 2017