maanantai 16. tammikuuta 2017

TOIMIVA & TERVEELLINEN ARKI

Eilen pysähdyin jälleen miettimään elintapojani ja tulin siihen tulokseen, että tarvitsen suunnitelman, kuinka toteuttaa toimivampi ja terveellisempi arkielämä. Tänään palaan jälleen kouluun, joka tarkoittaa sitä, että vietän vähemmän aikaa kotona ja vapaa-aikani on varsin rajallista. Tiedän, että hyvinvointiini vaikuttavat kiinteästi uni, ravinto ja liikunta, mutta myös monella muulla asialla on merkitystä ja siksi teinkin hieman miellekarttaa ja muistiinpanoja kokonaisuudesta. Tiedän, ettei koko elämää muuteta yhdessä yössä tasapainoiseksi, terveelliseksi ja täydelliseksi, mutta pienin askelin on aika edetä parempaan oloon ja helmpompaan arkeen. Hyvin suunniteltu on kuitenkin puoliksi tehty ja siksi halusinkin miettiä tarkasti, mihin asioihin haluan panostaa ja miten saavutan tavoittelemani elämäntavat. 


1 Uni

Unirytmini on tällä hetkellä yksi niistä tekijöistä, joka on pahiten vialla ja vaikuttaa siten kaikkiin muihin. Menen liian myöhään nukkumaan, heräilen keskellä yötä ja en saa itseäni ylös aamulla. Tarvitsen itsekuria ja säännöllisyyttä. Tavoitteeni on mennä joka ilta nukkumaan viimeistään klo 23:30 ja herätä viimeistään klo 8:00. Elektroniikka saisi jäädä vähemmälle iltaisin ja torkuttaminen samoin aamuisin.

2 Ravinto

Syön perusterveellisesti, mutta ongelmani on sokerinhimo. Ateriarytmini venyy välillä epäsäännölliseksi ja silloin huonot tavat nostavat päätään. Aion suunnitella tarkemmin viikkoni ruokailua ja valmistella aterioita etukäteen, jotta rytmissä pysyminen olisi helpompaa. Aion myös pitää herkuttoman helmikuun, joka tarkoittaa sitä, etten syö mitään makeaa koko kuun aikana ja yritän siten vieroittaa kroppani jatkuvasta himosta.

3 Liikunta

Liikuntaa kohtaan mulla on vihdoin kunnollinen motivaatio, selkeät tavoitteet ja suunnitelmia. Haluan saavuttaa joka päivä 10 000 askelta ja pyrkiä liikkumaan 5 kertaa viikossa. Optimisuunnitelma olisi 2 kertaa viikossa aerobista liikuntaa, 2 kertaa viikossa lihaskuntotreeniä ja kerran viikossa kehonhuoltoa, eli joogaa, venyttelyä tai muuta palauttavaa. Itse olen kausiliikkuja ja siksi olisi tärkeää kuunnella omaa kehoa entistä tarkemmin, jotta motivaatio ei laske kropan väsyessä liikaa.

4 Siivous

Tykkään siivota ja pitää kotini puhtaana. Haluaisin kuitenkin tehdä selkeän siivousaikataulun, joka tarkentaisi mitä minäkin päivänä. Usein käy niin, että vaikka järjestelen paikkoja joka päivä, viikonloppuna minua odottaa pyykkikasa, imurointi, lakanoiden vaihto ja vessan pesu, jolloin koko vapaapäivä viruu hukkaan. On siis aika jaotella eri osa-alueita pitkin viikkoa ja säästyä näin suursiivoukselta.5 Blogi

Blogiani kirjoitan, koska pidän siitä ja se on rentouttava tekijä arjessani. Välillä kuitenkin stressaan siitä, etten keksi aiheita ja tauot venyvät. Pyrin pitämään 15 postausta / kuukausi -tahdin, joka onkin onnistunut hyvin. Haluan kuitenkin suunnitella tarkemmin etukäteen mistä postaan, milloin kuvaan ja milloin julkaisut tulevat näkyviin. Tarkoituksena onkin tehdä blogisuunnittelua joka sunnuntai seuraavaa viikkoa varten.

6 Koulu & työ

Koulussa ja töissä on käytävä, se on selvää, mutta se, kuinka paljon stressiä ne yhdessä aiheuttavat, ovat omissa käsissäni. Koulun deadlinet on kirjattava selkeästi muistiin ja pyrittävä tekemään hommia jatkuvasti. Koulun ja töiden tasapainottaminen on nimenomaan suunnittelusta ja tehokkuudesta kiinni. Ajanhallinta ja kalenterinkäyttö nousevat siis jälleen tärkeiksi tekijöiksi.

7 Oma aika

Jätin viimeiseksi tärkeän kohdan, nimittäin oman ajan. Silloin nään ystäviä, perhettä ja skypetän poikaystäväni kanssa. Oma aikani on myös yksinoloa, hemmottelua ja niitä asioita, joista pidän. Haluan lukea, katsella sarjoja, leipoa, käydä shoppailemassa, askarrella ja ylipäänsä tehdä kivoja asioita. Usein teen kouluhommia esimerkiksi Youtuben pyöriessä taustalla, jolloin en keskity kumpaankaan kunnolla. Haluan oppia erottamaan oman ajan selkeästi kaikesta muusta ja nauttia siitä täysillä.


Onko teillä vinkkejä toimivan ja terveellisen arjen hallintaan?

6 kommenttia :

 1. Vaikuttaa hyvältä, ihanan inspiroivaa ! :) Olis hauska lukea vaikka parin viikon tai kuukauden päästä että miten nää on pitänyt. Itselle kaikkein vaikeinta on unirytmin ylläpitäminen, vaikka uni onkin yksi tärkeimmistä hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä.. Itse haluan siis panostaa siihen tänä vuonna. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa kuulla, että tykkäsit postauksesta ja olet miettinyt itsekin, mihin haluat panostaa tänä vuonna oman hyvinvointisi edistämiseksi. :) ♥ Aion ehdottomasti tehdä jotakin koostetta onnistumisista/epäonnistumisista näiden tavoitteiden suhteen. :)

   Poista
 2. Tosi kiva ja inspiroiva postaus! :) Itsekkin koitan parantaa pikku hiljaa omia elämäntapoja ja saada arkeen uusia hyviä rutiineja. Asioiden ylöskirjaaminen auttaisi varmasti saavuttamaan haluamiaan asioita, joten täytyy ehkä itsekkin avata vihko ja ottaa kynä käteen!

  http://tiiajennyy.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon hyvästä palautteesta Tiia! ♥ Mukava kuulla, että siellä suunnilla on myös elämäntapamuutokset työn alla. Tykkään tehdä paljon listoja ja muistiinpanoja kaikesta, joten ainakin mulla tällainen visuaalinen hahmottaminen helpotti tavoitteiden asettamista. Tsemppiä sullekin muutoksiin ja suunnitelmiin! :)

   Poista
 3. Kiitos ihanan inspiroivasta postauksesta! :) Tämän innoittamana taidan itsekin väsätä miellekartan ja tehdä suunnitelman sen perusteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos oikein paljon ystävällisistä sanoistasi Elisabet! ♥ Toivottavasti miellekartta ja suunnitelmat auttavat suakin tavoitteiden asettamisessa ja paremman arjen rakentamisessa. :)

   Poista

Ilahduta päivääni kommentilla! ♥

Blog Design by Get Polished | Copyright Just saying hi 2017