maanantai 3. lokakuuta 2016

MITEN JA MIKSI HOITAA KENKIÄ?Olen joskus tullut maininneeksi, että työskentelen opiskelujen ohella kenkäkaupassa. Vuosia on takana muutama, joten kenkien myynnin lisäksi olen oppinut paljon myös hoitotuotteista ja niiden tärkeydestä. Tässä postauksessa käsittelen laaja-alaisesti miten ja ennen kaikkea miksi kenkiä hoidetaan. Kengät ovat kuitenkin käyttötavaraa ja niitä löytyy jokaisen kotoa useampi pari. Kenkien hoito on pieni vaiva ja rohkaisen kaikkia siellä ruudun toisella puolen valmistautumaan sadekeleihin kunnollisella hoitosessiolla ja perehtymällä oikeisiin tuotteisiin. 


Miksi hoitaa kenkiä?

Kengät ovat käyttötavaraa, joten luonnollisesti ne kuluvat ajan myötä. Kulumisen ja pinnan muutosten ennaltaehkäisy ja hoito on kuitenkin mahdollista oikeilla tuotteilla. Kun kenkiä hoidetaan oikein jo ennen käyttöönottoa ja käytössä, on niiden käyttöikä usein huomattavasti pidempi ja lopputulos siistimpi. Monet ihmiset heittävät kenkiä pois, kun ne alkavat näyttää kuluneilta, vaikka todellisuudessa esimerkiksi yksi kerros kenkävoidetta voisi saada ne näyttämään jälleen uusilta. Kenkiä siis kannattaa hoitaa myös ekologisuuden vuoksi. Uusien kenkien ostaminen joka kuukausi tulee ennen kaikkea kalliiksi sekä itsellesi että luonnolle. 


(vasemmalta oikealle: pintanahka, mokka, nupukki)

Miten tunnistaa eri materiaalit?

Jokaisen olisi hyvä tunnistaa perusmateriaalit, jotta osaa myös varautua oikeaan hoitoon. Pintanahka, mokka, nupukki, lakeeri ja tekstiili ovat yleisimpiä materiaaleja, mutta lisäksi kengistä löytyy myös rasvanahkaa, rasvanupukkia ja paljon erilaisia synteettisiä pintoja. Lisäksi kengissä käytetään erikoisvärjäyksiä ja jotkut pinnat ovat toisia herkempiä käsittelyaineille. Jos et ole täysin varma mitä materiaalia kenkäsi ovat, kannattaa aina ostaessa kysyä sitä myyjältä ja samalla tiedustella sopivia hoitotuotteita. Tuntomerkeistä sen verran, että pintanahka on se tutuin ja "tavallisimman" näköinen nahka, joka kiiltää hieman. Mokkanahka on selkeästi karkeampaa ja nupukki taas näyttää mattapintaiselta nahalta. Tekstiili on luonnollisesti sama asia kuin kangaspinta ja muiden materiaalien kohdalla kääntyisin asiantuntijoiden puoleen. Usein kengän sisältä löytyy myös materiaalitiedot, joissa on ylhäältä alas merkattuna kengän päällysmateriaali, sisäosan materiaali ja pohjan materiaali. Nahan symboli käsittää kaikki nahkalaadut, tekstiili näyttää pieneltä ruudukolta ja salmiakkikuvion selitys on muu materiaali, eli usein esimerkiksi synteettinen keinomateriaali tai kumisekoite.

Oikeat tuotteet omille kengille

Itse säilytän kenkienhoitolaatikkoa eteisessä kenkätelineen vieressä, joka muistuttaa käyttämään suoja- ja puhdistusaineita säännöllisesti. Mielestäni jokaisesta taloudesta tulisi löytyä seuraavia perustuotteita kenkien hoitoon: eriväriset kenkävoiteet (=lankit), kosteussuojasuihke ja puhdistusaine sekä -sieni. Lisäksi esimerkiksi nupukki vaatii geelimäisen tuotteen ja lenkkareita varten olisi hyvä olla myös kenkädeodorantti. Puhdistustuotteita on moneen lähtöön ja pullon kyljestä voi aina varmistaa sen sopivuuden omille kengille. 

Pintanahka 

Pintanahkaan paras hoitoaine on kenkävoide eli lankki. Värilliset kenkävoiteet uudistavat ja puhdistavat pintaa sekä pitävät nahan pehmeänä. Lisäksi pintanahkaiset kengät kannattaa suojata myös kosteussuojasuihkeella, joka auttaa hylkimään sekä vettä että likaa. Lankin käytössä kannattaa ensin levittää voide kauttaaltaan koko kengälle ja antaa hieman kuivua. Sen jälkeen on aika käydä kenkä läpi esimerkiksi kenkäharjalla tai vanhalla villasukalla. (Pintanahka ennen ja jälkeen lankkauksen.)

Nupukki

Nupukkinahka on mattapintainen ja se näyttää valitettavasti helpommin kuluneelta. Pintaan jää naarmuja päivittäisessä käytössä mutta puhdistus ja hoitaminen on kuitenkin helppoa, jolloin kengän saa jälleen näyttämään siistiltä. Nupukin käsittelyn aloitan itse aina käymällä kengän puhdistussienellä läpi. Kitkapintainen solukumi siistii pinnan tasaiseksi ja sillä saa myös pölyt ja lian pois hetkessä. Sen jälkeen on aika levittää geelimäinen hoitovoide (käsin) ja antaa kuivua. Geeli saattaa tummua, mutta kuivuu värittömäksi ja kenkä saa aivan uuden ilmeen käsittelyn jälkeen. Lopuksi viimeistely vielä kosteussuojasuihkeella ja pinta on jälleen valmis kestämään kulutusta ja kosteita kelejä.

(Nupukkinahkainen kenkä hoidettu edellämainitulla rutiinilla.)

Mokka

Mokkanahka on myös hieman herkempi materiaali, mutta senkin hoitoon löytyy hyviä tuotteita. Tärkeintä on aina muistaa puhdistaa pinta ennen käsittelyä. Mokkakenkiin sopii myös samainen puhdistussieni tai jopa hiontakivi, joka tasoittaa pintaa ja hankaa lian pois. Uusille mokkakengille tärkein suoja-aine on ehdottomasti kosteussuojasuihke ja myöhemmässä käytössä kannattaa mokkaa hoitaa myös värinuudisteilla. 

(Kuvassa puhdistussieni ja kosteussuojasuihke, jotka ovat tärkeimmät hoitotuotteet mokkakengille.)

Kumisaappaat

Kumisaappaat vaativat myös hoitoa ja paras tuote kumin puhtaanapitoon ja haurastumisen estoon on silikonisieni. Tuote on siis pikakiillottaja, joka on erittäin helppo levittää kauttaaltaan koko saappaaseen. (Huom! Monet erehtyvät käyttämään kyseistä kiillottajaa myös nahkakenkiin, mutta se ei todellakaan sovi säännölliseen käyttöön, vaan kuivattaa nahkaa entisestään. Tuote on siis hoitaa ainoastaan kumisaappaita, ei oikeaa nahkaa.)

(Oma pikakiillottajani on musta, jotta väri säilyisi kumisaappaassa mahdollisimman hyvin, mutta saatavilla on myös värittömiä sieniä, jotka sopivat kaikille kumppareille.)

Tekstiili ja synteettiset materiaalit

Kangaskengät kannattaa myös käsitellä ja siihen sopiva aine on jälleen tuo kosteussuojasuihke, joka auttaa hylkimään kosteuden lisäksi myös likaa. Mikäli kangaskenkä kuitenkin likaantuu, kannattaa kokeilla ensin puhdistussientä ja jos se ei riitä, voi kenkiin hangata myös puhdistusainetta. Pesukoneessa pesu voi irrottaa pohjan liimauksen, joten sitä en suosittelisi koskaan, ellei tuotteessa ole sitä erikseen mainittu. Valkoisille kengille on olemassa myös kangasmaalia, joka pelastaa kulahtaneet kesäkengät hetkessä. 

Synteettisten eli keinomateriaalien hoito on hieman kiistanalainen asia, sillä totta kai myös niille on omanlaisia hoitoaineita, mutta todellisuudessa hyöty on melko pieni. Keinomateriaalit eivät vain kestä käyttöä yhtä hyvin ja siksi suosittelen aina mielummin luonnonmateriaaleja. Synteettiset kengät eivät usein tarvitse mitään hoitotuotteita, mutta asia kannattaa aina kuitenkin varmistaa ostovaiheessa. 

Mistä tuotteita voi ostaa, kuinka paljon ne maksavat ja miten usein kengät tulisi hoitaa?

Kenkienhoitotuotteita voi ostaa kenkäkaupoista, suutarilta ja suurimmista marketeista.

Hinnat vaihtelevat ostopaikkojen mukaan, mutta suihkeiden hinnat ovat noin 10-15 € ja hoitovoiteet alittavat usein 10 €. Sienet ovat noin 5 € luokkaa ja puhdistustuotteet vaihtelevat 5-15 € välillä. Muutama puteli eteisessä ei siis ole suuri menoerä ja tuotteet säilyvät monta vuotta käyttökelpoisina. Pohjallisten hinnat vaihtelevat 5-20€ välillä.

Suosittelen käymään kengät läpi noin parin viikon välein puhdistus- ja hoitotuotteilla. Päivittäisessä käytössä olevat kengät vaativat todellakin hoitoa useammin kuin kerran kuukaudessa. Myös uuden sesongin alkaessa kengät kannattaa aina käsitellä uudelleen perusteellisesti.

Miksi pohjallisia on hyvä käyttää?

Kengät kuluvat myös sisältä ja siksi pohjalliset ovat hyvä apu kulumisen ennaltaehkäisyyn. Mikäli kenkä on myös hieman väljän tuntuinen, on pohjallinen pikainen pelastus. Lisäksi monet pohjalliset imevät kosteutta, sillä jokaisen ihmisen jalat hikoavat joka päivä ja näin haju ei tartu kenkään. Pohjallisilla saa myös korjattua jalan virheasentoa ja muokkattua kengän muotoa sisältä käsin. Pohjallisia on lukuisia erilaisia; löytyy pehmentävää, päkiätyynyä, holvikaarentukea, nahkaista, villaista, kankaista ja sporttista.

Erilaiset kengät vaativat erilaiset pohjalliset ja myös niiden valintaan kannattaa pyytää apua kenkien ostovaiheessa. Itse käytän avokkaissa paljon päkiänpohjallisia, jotka saavat kengän tuntumaan napakammalta ja lisäävät myös iskunvaimennusta. Tasapohjaiset kengät kuten Converset ja Uggit kannattaa lisävarustella muotoilluilla pohjallisilla ja syksykengät taas saa helposti muunnettua lämpimämmiksi esimerkiksi alumiinikalvolla varustetulla fleece- tai villapohjallisilla. Kangaskengissä käytän todella ohutta kertakäyttöpohjallista ja monissa arkikengissä pidän sammalpohjallisia, jotka pehmentävät askelia ja suojaavat kenkiä kulumalta.Yleisimmät mokat kenkien hoidossa

- Sama tuote jokaiseen kenkään (kaikki materiaalit tarvitsevat oman hoitoaineen)
- Pelkän kosteussuojasuihkeen käyttäminen (suihke ei hoida nahkaa, joten vaatii lisäksi myös rasvamaisen tuotteen)
- Kenkien hoitaminen kerran puolessa vuodessa (säännöllinen hoito takaa siistin lopputuloksen)
- Hoito- ja suojatuotteiden levittäminen ennen puhdistusta (ensin puhdistus, sitten käsittely)
- Liian vähäinen perehtyminen (kysele rohkeasti kaupassa ja tutki netistä hoitotuotteiden vaikutuksia; voin suositella esimerkiksi Wolyn, Baman ja Collonilin tuotteita lämpimästi.)

Toivottavasti tästä postauksesta oli apua!

16 kommenttia :

 1. tästä todella oli apua ja muistutti hyvin kenkien hoidon tärkeydestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että postauksesta oli apua! :) Kiitos sulle kommentista ♥

   Poista
 2. Aaah kiitos tästä!!♥ Kenkien hoito on mulla mielessä jatkuvasti, mutta oon ihan pihalla siitä, että miten noita mun kenkiä tulisi hoitaa. Tää postaus tuli siis ihan kuin tilauksesta :D Mulla on nahkaiset/pintanahkaiset tms saappaat, niin missä järjestyksessä niille kannattaa tehdä putsausoperaatio? Lähinnä mietin sitä, että pitääkö niitä pyhkiä jollain hieman kostealla ennen lankkia, ja missä välissä toi suojasuihke laitetaan? :')

  anskisss.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua, että aihe on ajankohtainen ja että jaksat hoitaa kenkiäsi. :) Yleisesti ottaen lankki puhdistaa jo itsessään, eli ei tarvitse putsata millään etukäteen. Suurin osa suihkeista laitetaan hoitotuotteen päälle, eli ensin lankki ja sitten sen kuivumisen jälkeen suihke. Kannattaa kuitenkin tarkistaa purkin kyljestä vielä, sillä esimerkiksi tuo Collonilin Carbon pro toimii juurikin käänteisesti. Wolyn wet blocker on myös toinen yleinen kosteussuojasuihke, mutta se toimii ihan perinteisessä järjestyksessä, eli ensin lankki ja sitten suihke. Tsemppiä kenkienhoitoon! ♥

   Poista
 3. Tää oli tosi hyödyllinen ja mahtava postaus! :) Kiitos tästä<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla positiivista palautetta! Kiitos paljon ystävällisestä kommentista. :) ♥

   Poista
 4. Anne ihan huikee postaus!! <3
  Terkkuja Brysselistä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos superisti! :) Rakkautta sinne, toivottavasti pian nähdään! :) ♥

   Poista
 5. Tää oli tosi selkeä, kattava ja hyödyllinen postaus! Pitääkin laittaa kirjanmerkkeihin, että voi sit aina tarkistaa. Kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että postauksesta on hyötyä! Hyvä idea, sillä nämä vinkit säilyvät vuosienkin päähän samanlaisina. :) Kiitos sulle mukavasta kommentista! ♥

   Poista
 6. Olipa mielenkiintoinen postaus! En oo koskaan saanu näin paljoa tietoa kenkien hoidosta! :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella kiva kuulla, että postauksen aihe oli mielenkiintoinen ja että sait paljon uutta infoa kenkienhoitoon liittyen! :) Mukavaa syksynjatkoa sinne ♥

   Poista
 7. Tää postaus tuli kyllä tarpeeseen! En ole varmaan ikinä hoitanut kenkiäni jos nyt totta puhutaan :D..

  pinnjapauliina.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et varmasti ole ainoa ja ei huolta, vielä ehtii aloittamaan! ;) Kiitos sulle kommentista ja oli ilo kuulla, että vinkit olivat tarpeeseen! :) ♥

   Poista
 8. Hyvä postaus, joka tuli todella hyvänä hetkenä! Olen miettinyt pikkuhiljaa lähipäivinä hoitaa kengät syksyä & talvea varten ja nyt mun ei tartte googletella niiden hoito-ohjeita, koska tää oli todella kattava info :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla, että postauksesta oli apua! :) Kenkien hoito on juuri nyt erityisen ajankohtaista ja on kiva huomata, kuinka moni todella oli tällaisen "minioppaan" tarpeessa. Kiitos kommentista Ane! ♥

   Poista

Ilahduta päivääni kommentilla! ♥

Blog Design by Get Polished | Copyright Just saying hi 2017