perjantai 27. maaliskuuta 2015

Korvaako kuva kaiken?Muistatteko sitä aikaa, kun oli tavallista, että joku todella kirjoitti Facebook-seinälle jotakin? Aloin tässä miettimään, kuinka nykyään kaikki pyörii kuvien ympärillä. Kirjoitettu teksti vähenee, tilalla ovat hashtagit, hymiöt ja kaikenlaiset kuvat. Mainokset rakentuvat kuvien ympärille, valokuvaus on entistä trendikkäämpää ja ihmisiä ei enää kiinnosta lukea. 

Bloggaajana mietin usein, miten paljon tämä ilmiö on lisännyt kuvapainotteisuutta ja sen suosiota. Ennen puhuttiin blogin kirjoittamisesta; mielipiteistä, teksteistä, avautumisesta ja keskustelusta. Nyt kaikki painottuu hienoihin kuviin ja tekstin eteen nähty vaiva pienenee entisestään. Lukeeko kukaan enää edes mitä blogipostauksissa oikeasti lukee? Otsikoilla kiinnitetään ihmisten huomio, niin uutisissa kuin mainoksissakin, mutta itse sisältö jää huomiotta. 


Miksi kirjoittaminen on niin harvinaista? Onko enää hyvää kirjoittamista? Tai tarvitseeko kirjoitustaitoa enää edes mihinkään? Koulussa opetetaan välimerkkejä, lauserakenteita ja lainausmerkkien käyttöä, mutta tosielämässä lähetetään vain kuva vastaukseksi. Kuva, jonka kamera ottaa puolestasi. Kuvissakin on sanomaa ja niillä on helppo visualisoida melkeimpä mitä vain. Tuntuu kuitenkin, että nykyajan ihmiset ovat vain ja ainoastaan kuvien perään siksi, että ne ovat se helppo ratkaisu. Ei tarvitse lukea, kun voi vaan katsoa kuvan. Tällä perusteella suurin osa sosiaalisen median kanavistakin toimii. Kuva riittää, ei edes kokonaisia lauseita kuvateksteiksi, vain muutama sana riittää ja suosio on taattu.Hyvin kirjoitettu teksti on aina ollut minulle ilo. Tykkään kirjoittaa ja lukea ja arvostan valtavasti hyvää kirjoitustyyliä. Se ei ole itsestäänselvyys ja harvalla enää pysyy mielenkiinto kirjoittamista kohtaan, kun kuvat ovat tulleet niin suureksi vastapainoksi tekstille. Varsinkin blogimaailmassa tämä kirjoittamattomuus ja samalla lukemattomuus kasvaa koko ajan. Kuvat eivät ole enää tekstin tuki, vaan niistä on tullut se pääasia kaikenlaisissa julkaisuissa. 

Vaikka kuva kertookin enemmän kuin tuhat sanaa, on kirjoittaminen silti usein selkeämpi ja monipuolisempi tapa kertoa mielipiteitään, ainakin itselleni. Mä haluan sanoa "tykkään susta" enkä vain lähettää sydänsilmäemojia. Mun mielestä on huikeaa nykyään löytää hyviä, vaivalla kirjoitettuja tekstejä, joissa on ajatusta, sydäntä ja ainutlaatuinen ote tyylillisesti.Ajatuksia?

6 kommenttia :

 1. Hyvä teksti!! :) Olen miettinyt ihan samaa, että nykyään kaikki sosiaalinen media on erittäin kuvapainotteista. Itsekkin kuitenkin nykyään facebookissa ja muuallakin julkaisen pääasiassa kuvia, jos ylipäätänsä mitään julkaisee. Elämä tuntuu olevan kaikilla niin hektistä ettei kirjoitettua sanaa jäädä sen kummemmin lukemaan feediä selatessa, mutta kuvan nopealla vilkaisulla saadaan parissa sekunnissa julkaisijan sanoma selville.

  Blogeja lukiessa tykkään tasapuolisesti teksti- ja kuvapainotteisista postauksista. Itse koitan omassa blogissani tuoda esille molempia, mutta tuntuu, että kuvattomat tekstit jäävät lukijaa vaille. Onneksi aina saa kirjoittaa upeita ajatuksiaan ainakin itselleen jollei kellekkään muulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiva kuulla, että tämä aihe on muidenkin mielessä. Tosiaan kuvapainotteisuus näkyy ihan kaikkialla ja olet ihan oikeassa siinä, että kuvattomat postaukset ovat vähän vajaita lukijan näkökulmasta. Silti kirjoittaminen on ihanaa ja mun mielestä pitäisi kuulua jollain tapaa enemmän tuolla sosiaalisessa mediassa. :)

   Poista
 2. Tosi hyvä postaus ja on kyllä niin totta! Itessäkin huomaa helposti sen piirteen että kattoo kuvat ja selailee tekstikohdat vain pois. :P Omaan blogiini laitan kyllä paljon kuvia, mutta koitan pitää tekstin ja kuvien määrän tasapainossa. Oma taitolaji sekin :D Minäkin tykkään lukea tekstejä jotka on oikeesti ajatuksella ja hyvällä kirjotustyylillä kirjotettuja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos oikein paljon Soila kivasta kommentista :) Kuvia on kyllä nykyään joka paikassa ja kyllähän ne kuuluvat tähän blogimaailman vahvasti. Kirjoittaminen ja ajatus sen takana on kuitenkin usein itselleni tärkeämpää. Hyvä tekstit erottelevat myös blogeja toisistaan samankaltaisten kuvien joukosta. Sun sanat tasapainosta kuulostavat kyllä hyvältä ja varmasti miellyttävät myös lukijoita. :)

   Poista
 3. Samat ajatukset olivat mullakin! :) luulin jo, että olin ainut joka miettii näin :D mielestäni kuva täydentää kirjoituksen esim. blogissa. Eli kuva ei korvaa ihan kaiken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että jaetaan nämä ajatukset ja että on edelleen ihmisiä, jotka arvostavat myös kirjoittamista. :) Munkaan mielestä kuvan ei pitäisi korvata kaikkea ja siksi yritänkin kirjoittaa tasapainossa kuvien kanssa.

   Poista

Ilahduta päivääni kommentilla! ♥

Blog Design by Get Polished | Copyright Just saying hi 2017