sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Kuka mua muokkaa?


Varmasti monet psykologian, terveystiedon tai biologian opiskelijat ja tietysti monet muutkin ihmiset tietävät, että jokaisen ihmisen persoonallisuutta ja käytöstä muokkaavat perimä, ympäristö ja yksilö itse. Mutta kuinka moni tiedostaa tämän käytännössä?

Aina voi syyttää vanhempiaan tai sukulaisiaan siitä, että ei ole matikkapäätä tai että kroppa on vääränmallinen, mutta myös näitä on mahdollista muokata itse ja ympäristön avulla. Ympäristön vaikutus ihmisen kehitykseen ja opittuihin ominaisuuksiin on valtava. Esimerkiksi pieni lapsi oppii käytännössä kaiken ihmisiltä, jotka ovat hänen ympärillään kasvuvaiheessa. Valmentajana törmään tähän hyvin usein ja minun pitäisi ottaa se huomioon kaikessa toiminnassani. Lapset omaksuvat käytöstapoja myös toisiltaan, välillä hyviä, välillä huonoja.


Välillä tietysti kaikki tekevät virheitä, mutta tiedostamalla oman esimerkin vaikutuksen voi vaikuttaa monen ihmisen ajatusmalleihin ja erityisesti käytökseen.

Itse olen viime aikoina erityisesti miettinyt oman itsensä mahdollisuutta vaikuttaa omiin ajatuksiin ja tekoihin. Esimerkiksi kaikki suuret elämänmuutokset ovat lähtöisin ihmisestä itsestään. Muutoksen tekemiseen tarvitaan oma vahva tahto ja halu. Ympäröivän maailman kehotukset/vaatimukset eivät ole takuu onnistumiseen, vaan kaikki on loppupeleissä lähtöisin yksilöstä itsestään. Jokaisella meistä on mahdollisuus muuttaa omia periaatteitamme ja sen avulla käytöstämme. Siksi uskon täysin siihen, että ihmiset ovat kykeneviä muuttumaan.

Jos siis koe menee huonosti, älä syytä opettajaa tai koekysymyksiä, vaan tunnusta, että et ole itse panostanut tarpeeksi. Tai jos ajaudut tietynlaisiin ihmissuhteisiin, mieti miten sinut on kasvatettu ja millaisia malleja olet oppinut, kun on kyse vuorovaikutustaidoista. Geenit määräävät myös joitakin ominaisuuksia, joihin et voi itse vaikuttaa ja niihin pitää vain tottua ja oppia elämään niiden kanssa.

Tuli vain tarve kirjoittaa välillä jostain ilmiöstä ja tässä tapauksessa edellä mainittujen asioiden tiedostamisesta. Toivottavasti tämä teksti herätti joitain ajatuksia ja muistakaa, että sinä itse pystyt vaikuttamaan moneen, et kaikkeen, mutta moneen asiaan!Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Ilahduta päivääni kommentilla! ♥

Blog Design by Get Polished | Copyright Just saying hi 2017