maanantai 18. tammikuuta 2016

RYTMIN VAIHDOS - HALUAN OLLA AAMUIHMINEN

Tiedättekö ne aamut, kun olet jostain syystä joutunut heräämään vaikka ennen seitsemää ja klo 10 olet jo saanut vaikka mitä aikaiseksi? Se on paras tunne kun on pirteänä menossa eteenpäin, vaikka osa ihmisistä vasta heräilee. Onkin tutkittu, että ihmiset, jotka heräävät aikaisemmin, ovat useimmiten tehokkaampia. Samaistun tuohon todella ja erityisesti loman aikana opin tuon kantapään kautta. 

Yleensä loma-aikoina heräilen viimeistään yhdeksän aikoihin, mutta tämä joululoma meni aivan penkin alle nukkumisen puolesta. Menin nukkumaan puolen yön jälkeen, heräilin keskellä yötä miten sattuu ja aamupäivä meni koisatessa helposti puoleen päivään asti. Herääminen oli takkuavaa, hidasta ja tuskaista. Usein vielä säädin herätyskelloa eteenpäin ja lopulta koko päivästä tuli yksi laiska kokonaisuus. 

Huomenna aloitan jälleen koulun ja on aika päästä kiinni rutiineihin. Unirytmin ylläpitämistä helpottaa erityisesti se, että menen kouluun joka päivä samaan aikaan (klo 8, apua!). Tarkoitukseni on tehdä aamuistani helpompia, pirteämpiä ja tehokkaampia. Suurin vaikeus tulee varmasti olemaan viikonloput, jolloin vietän vapaata. Olisihan se nyt ihanaa nukkua pitkään ja nauttia hitaista aamuista, mutta sen tekemällä pilaan varmasti heräämisrytmini.


Aloitin eilen rytmini muuttamisen menemällä aikaisemmin nukkumaan ja sen sijaan, että olisin tuijottanut tietokoneen ruutua viimeiset hetket ennen nukkumaanmenoa, luin kirjaa. Se oli oikeastaan todella mukava ja lempeä tapa käydä nukkumaan. Myös raskaiden ruokien syömistä tulisi välttää muutamia tunteja ennen nukkumaanmenoa. Itse tykkään myös tuulettaa asuntoani, jotta uni tulisi paremmin viileässä. Pahin unen vihollinen on omalla kohdallani stressi ja sen välttäminen onkin avainasioita, mitä tulee laadukkaaseen uneen. Suosikkijuttuni uniasioista puhuttaessa on puhtaat petivaatteet. Vaihdan lakanat säännöllisesti ja lisään siten myös sängyn houkuttelevuutta.

Yksi hieman hassumpi vinkki aikaisen heräämisen helpottamiseksi on herkullinen aamiainen. Kun kaapissa odottaa ainekset terveellistä ja monipuolista aamiaista varten, on mukavampi nousta ylös myös väsyneenä. Viime aikoina olen myös käyttänyt musiikkia apuna heräämisessä ja olen huomannut sen todella vaikuttavan päivän fiilikseen. Myös kylmällä vedellä kasvojenpesu auttaa virkistymään unihiekoista ja turvonneista silmistä. Onko teillä vinkkejä unirytmin muuttamiseen, heräämisen helpottamiseen tai yleisesti uniasioihin liittyen? Haluan todella muuttaa itseni aamuihmiseksi ja saada siten lisää irti päivistäni. :)

8 kommenttia :

 1. Samaistun tosipaljon tähän sun tekstiin! Oon itessä huomannut sen, että jos herään viimeistään klo 9, niin päivä on tehokas ja saan paljon aikaiseksi, mutta jos herään sitä myöhemmin, niin motivaatiota on paljon vähemmän... Oon huomannut saman myös siinä, että jos nousen herätyskellon soidessa heti ylös, oon reippaampi ja aikaansaavampi, kuin jos jään torkuttamaan ja makoilemaan sängylle. Siks oonkin ottanut puhelimesta torkkutoiminnon kokonaan pois käytöstä.

  Olit kyllä hyviä asioita tässä listannut, mitkä nukkumista helpottaatai vaikeuttaa ja mm. stressistä oon sun kaa samaa mieltä. Mulla kuitenkin isoin asia, joka nukahtamista hankaloittaa on into tehdä ja ideat tekemiseen! Saan jostain kumman syystä iltaisin paljon ideoita blogijuttuihin ja muihin projekteihin ja sitten olis heti intoa niitä toteuttaa ja jään ajattelemaan niitä, enkä saa nukuttua kun oon niin innoissani :D

  http://kiiainnanmaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva lukea sun ajatuksia ja samaistumista tähän aiheeseen. Helpottavaa kuulla, että muillakin iskee inspiraatio iltaisin ja se viivästyttää nukkumaanmenoa. Ja tuo torkuttaminen aamuisin on kyllä oikeasti vihoviimeinen juttu, siihen kun retkahtaa on koko päivän väsynyt fiilis. Nyt täytyy kyllä tsempata tämän aikaisin nukkumaanmenon kanssa ja erityisesti aamun reippauden kanssa. Nimim. huomenna kello soimassa klo 6:30, apua! Tsemppiä myös sulle unirytmin noudattamiseen ja kiitos paljon kommentista :)

   Poista
 2. Minäkin haluaisin muuttua aamuihmiseksi, mutta ei ole kyllä onnistunut vuosien varrella :D
  Mutta olen lukenut sellaisesta tekniikasta että ns "harjoittelee" toistoina aamun juttuja illalla herätyskellon kanssa, että sitten kun aamu tulee, niin tekee kaiken automaattisesti. En tiedä, että toimiiko, mutta voihan sitä kokeilla? XD

  ❀Cinderella Days❀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sunkin mielestä olisi kivempi olla aamuihminen. Helppoahan tuo rytminvaihdos ei ole, mutta itse uskon, että hitaasti hyvä tulee. Mielenkiintoisen kuuloinen tekniikka, ehkäpä kokeilen sitäkin piakkoin. Kiitos sulle kommentista Roxy! :)

   Poista
 3. Itse olen harjoitellut jo pari kk, että herään aamuisin eli klo 6 aamulla vaikka töihin pitää mennä vaikka klo 12. Olen nykyään herännyt joka päivä kuudelta. vapaapäivinäkin yritän herää viimeistään klo 8. Menen myös aikasin nukkumaan ja viimeistään klo 23! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa tosi hyvältä ja ihailen kyllä todella sun unirytmiä. Juuri tuohon haluaisin itsekin yltää. Aamuihmisenä tiedän olevani tehokkaampi ja aikaansaavampi. Sun toiminnasta otan kyllä mallia, kiitokset! :)

   Poista
 4. Tykkään tosi paljon, kun sun blogissa on niin monipuolisesti eri aiheista kirjoituksia. :) Mä joudun koulun puolesta (lukio) heräämään jo ennen kuutta, koska koulumatkaan menee aikaa (kävely + taksi + bussi), mutta rytmiin on tottunut ja mulle se sopii hyvin, vaikka välillä onkin tuskallista. :D Kannattaa illalla laittaa jo valmiiksi kaikki seuraavan päivän jutut niin herääminen on helpompaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon palautteesta, mukava kuulla, että aihesisältö on mieluinen ja monipuolinen :) Hurja herätys sulla kyllä! Hyvä, että olet tottunut tuohon rytmiin kuitenkin :) Tuo illalla valmiiksi laittaminen on kyllä hyvä vinkki, koska se nopeuttaa aamutoimia huomattavasti. Itse pitäisi oppia valitsemaan asutkin illalla, jotta aamulla ei menisi siihen turhaa aikaa. :)

   Poista

Ilahduta päivääni kommentilla! ♥

Blog Design by Get Polished | Copyright Just saying hi 2017