tiistai 19. marraskuuta 2013

Palaute kehittää

Tänään haluan kirjoittaa tärkeästä aiheesta, nimittäin palautteesta. Jokainen on joskus saanut palautetta. Se voi olla joko positiivista tai negatiivista, mutta palautteen kääntäminen vahvuudeksi tai kehitettäväksi asiaksi on jokaisen henkilökohtainen reaktio. 

Tilanteita, joissa annetaan palautetta on yllättävän paljon. Esimerkiksi työelämässä tai opiskellessasi saat palautetta antamastasi panoksesta. Palautteen antamisen ei tulisi koskaan olla turhaa. Jokaisessa palautteessa pitää olla ydinasia, jonka vuoksi se kerrotaan. Palautteella pyritään kehittämään tai vahvistamaan jotakin asiaa tai ominaisuutta. 

Itse sain tänään positiivista palautetta ja sen avulla jaksoin loppupäivän hymyillä hieman enemmän. Joskus palautteen antaja ei edes osaa kuvitella, kuinka paljon saajan mieli voi muuttua palautteen myötä. Positiivisen palautteen voi mieltää myös kehuksi. Esimerkiksi ravintolassa asioidessaan asiakas voi kehua saamaansa palvelua tai joku ihminen voi sanoa kohteliaisuuden jostakin sinun ominaisuudestasi. Positiivisen palautteen antaminen on joskus vaikeaa, tai se voi tuntua hassulta, mutta se ei koskaan ole hyödytöntä. Esimerkiksi asiakaspalvelutyössä kuulee harvoin kehuja, vaikka tekisikin monet asiat oikein. Muistetaan siis kiittää ja antaa sitä positiivista palautetta, kun tilanne tai asianomainen sitä ansaitsee.

Negatiivinen palaute taas voi olla hyvin loukkaavaa ja sen vastaanottaminen voi olla hyvin raskasta. Myös negatiivista palautetta voi saada asiasta kuin asiasta. Palautteen antaja voi esittää asiansa töykeästi ja pahoittaa näin toisen mielen. Pahimmillaan negatiivisen palautteen pohjalta yksilö voi tuntea itsensä heikoksi ja epävarmaksi. Harmi, että nykypäivänä myös blogimaailmassa kirjoittajat saavat turhan paljon negatiivista palautetta. Kaikilla on oikeus antaa myös negatiivista palautetta, esimerkiksi saadessaan epäasiallista palvelua pankissa. 

Kaikki ovat varmasti kuulleet ilmaisun "rakentava kritiikki". Se ei mielestäni vastaa negatiivista palautetta, vaan se on palautetta, jolla pyritään kehittämään jotakin. Itse törmään tähän miltei päivittäin. Valmennuksessa tärkeintä on voimistelijoiden kehittäminen paremmaksi, joten ilman palautetta se ei onnistu. Se, miten asiansa ilmaisee, on hyvin ratkaisevaa onnistumisen kannalta. Esimerkiksi kun korjataan liikettä, on tärkeää kertoa miksi se tulisi tehdä toisin, mikä siinä menee vikaan, millainen on oikea suoritustapa ja lisäksi mainita myös hyvistä piirteistä. Tietenkään näin ei aina ole, myönnän itsekin, ettei aina ole aikaa tai resursseja näin kattavaan analyysiin. Jatkuvan negatiivisen palautteen saaminen ei kuitenkaan kehitä ketään. Rakentava kritiikki on hyvin tärkeää ja sen asetteleminen sanoiksi oikein voi ratkaista lopputuleman. 

Palautteen antaminen ja saaminen on hyvin henkilökohtaista. Kaikilla on omat tapansa käsitellä palaute ja suhtautuminen vaihtelee ihmisten välillä. Itse olen kuitenkin oppinut sen, että palautteella voi olla todella suuri merkitys jonkin asian tai ominaisuuden kehittymiseen. Tietysti negatiivisen palautteen jatkuva saaminen voi käydä hermoille, mutta siksi myös positiivista palautetta ja rakentavaa kritiikkiä tulisi sekä antaa että saada enemmän. 

Itse olen tänään sekä antanut että saanut palautetta. Koulussa opettaja antoi minulle palautetta ja bussissa painoin "peukkunappia", koska bussinkuljettaja tervehti ystävällisesti ja sanoi kiitos, kun olin maksanut. Myös treeneissä annoin positiivista ja negatiivista palautetta. 


Nyt pyydänkin teiltä palautetta! Kirjoittakaa kommenttiboksiin risuja ja ruusuja blogiani koskien, kiitos :)

6 kommenttia :

 1. Hei!
  Tässä olisi sinulle palautetta blogistasi :)

  Blogisi sisältö toimii hienosti ja olet hyvä kirjoittaja. Kuvituskuvia vain voisi mielestäni olla enemmän ja voisit mahdollisesti käyttää esimerkiksi erilaisia kirjainmuotoiluja jotta lukijan mielenkiinto jaksaisi pysyä yllä tämänkaltaisten pitkien tekstien kohdalla.

  Blogistasi saisit paremman myös lisäämällä postauksiin tunnisteet, jotta lukija voisi nopeasti etsiä esimerkikis kauneuteen tai mielipiteisiin liittyviä postauksia.

  Blogin ulkoasu on mielipideasia, joten en voi puhua kuin omasta puolestani, mutta minun mielestäni ulkoasu vaatisi hiomista. Mikäli photoshop ei ole tuttu sinulle, kannattaisi ehkä kysyä jos tuttavapiiristä löytyisi hyviä koodaajia tai bannerin tekijöitä. Yksinkertainen yleisilme usein toimii parhaiten ja antaa itse postausten värittää blogia.

  Kirjoitan tämän kaiken vain ja ainoastaan hyvällä tarkoituksella, ethän ota loukkauksena! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tässä oli paljon hyviä juttuja ja pyrin ehdottomasti parantamaan mainitsemiasi juttuja. En todellakaan ottanut loukkauksena vaan olen kiitollinen asiallisesta ja hyvästä palautteesta :)

   Poista
 2. Moi!

  Olen edellisen palautteenantajan kanssa hieman samoilla linjoilla. Yleensä sinulla on riittävästi hienoja kuvia postauksissasi, mutta tässä näin pitkässä tekstissä muutama lisäkuva ei olisi ollut pahitteeksi.

  Kirjainten fontteja en sen sijaan lähtisi muuttamaan, koska se tekee yleisilmeestä usein sekavan. Eihän lehdissäkään kirjoiteta useilla eri fonteilla. Mutta väliotsikkoja voi toki pitkiin juttuihin lisäillä ja ne voivat olla sitten hieman isommalla pistekoolla.

  Nämä ulkoasuasiat ovat toki vain mielipidekysymyksiä, mutta sitä ei voi kukaan kiistää, etteikö tekstisi olisi täyttä timanttia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kovasti. Ulkoasujuttuja en aio muuttaa paljoakaan, mutta kuvien määrään lupaan paneutua ensi kerralla paremmin. Itselleni tekstin laatu ja sisältö ovat kuitenkin ensisijaisia asioita :)

   Poista
 3. Vau mitä tekstiä!
  En ihmettele, jos saat kehuja kirjoituksistasi. Blogiasi on kiva lukea, mutta kuvat kyllä elävöittäisivät sitä paremmin ja tekisivät pitkien tekstien lukemiseen pienen hengähdystauon.
  Olisi kiva kuulla mielipidettäsi mm. tekoripsistä, kauneusleikkauksista ja esim. solariumista, missä menee ns. raja vai onko kaikki keinot kauneuden parantamiseen sallittuja? Tsemppiä kirjoittamiseen ja harmaaseen syksyyn (: Innolla odottelen jo seuraavaa postausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläpäs tulee hyvä mieli, kiitos kommentistasi :) Lisään kuvia tulevaisuudessa ja hyvä postausaihe, palaan asiaan!

   Poista

Ilahduta päivääni kommentilla! ♥

Blog Design by Get Polished | Copyright Just saying hi 2017